Странице

недеља, 7. фебруар 2016.

Šta je to Butoh?

Butoh

Performance (part I): Land, sky, tears, steel, rock by Nektan Art

Umetnost u tranziciji; Ples iz dubine duše; Psihosomatski teatar pokreta; Nadrealizam u pokretu; Folklorni ples iz druge dimenzije; Originalni htonski ples; ples misterija; ultimativna umetnost budućnosti; pokret tela na granici krize; obred iz duboke tame naše duše... neke su od poetskih definicija ove još uvek razvijajuće umetnosti.

Butoh je enigma, konstantno evoluirajuća misterija. Nasilan ili miroljubiv, spor ili maničan, bolno intiman ili otmeno spektakularan, slobodno improvizovan ili koreografisan sa stilizovanim gestovima, Butoh se konstantno odvaja od samog sebe, odupirujući se definiciji ili objašnjavanju, ali ipak uspeva da transformiše one koji ga susretnu.

Performance: "VERLORENE GÖTTER" by Nektan Art
Bazično, Butoh je avantgardni oblik izvođarke umetnosti nastao u Japanu krajem 50ih godina 20. veka na temelju nemačke ekspresionističke škole igre, i kao produkt postratnog stanja u Japanu.
Pronalazači buoha bili su mladi buntovni savremeni igrač, Tatsumi Hijikata i njegov saradnik, nežni i duhovni Kazuo Ohno. Hijikata je formirao telo butoha, a Ohno mu je dao dušu. 

Butoh je nekako umetnost sam za sebe, prožimaju ga ostali oblici umetnosti, a opet se nekako izdvaja od ostalih. Butoh je teatar, on je igra, performans, vizuelna umetnosti, poezija i u isto vreme predstavlja buntovnički opozit svega toga.

Performance "Sacrifice" by Vanja Andrejic
Butoh (舞踏 Butō) – kao reč predstavlja izvedenicu od reči Bu što znači pokret, igra, ples i reči Toh koji se može tumačiti na više načina, kao: htonsko, zemaljsko, prirodno, dole, ostavljanje pečata na zemlji...

Određeni izvori pronalaze reč Butoh poreklom od već postojećeg, i sada zaboravljenog plesa koji se zvao Buto i koji je predstavljao tradicionalni ritualni ples koji se izvodio od strane seljaka za vreme festivala žetve. No, ova umetnost nema značajnih dodirnih tačaka sa ovim ritualnim plesom osim zemlje i htonskog kao izvorne tačke stvaranja.

Butoh je svakako značajna revolucija u plesnom stvaralaštvu, predstavljajuči prvenstveno opozit svim klasičnim oblicima izvođenja. Butoh izražava povratak korenima ljudskog roda, i zato se spušta sa nebesa (klasična umetnost) na zemlju, tragajući duboko u genetskom kodu, u sećanjima naših pradavnih predaka, odgovore na ključna pitanja postojanja.

performance "Crying from the crystal eyes" by Nektan Art
Butoh predstavlja ciklus života, rađanja i umiranja, izraženo iz dubina naše podsvesti kroz teatar. Često se kaže da izvođači ove umetnosti ne plešu nego „bivaju plesani“, s obzirom na polu-transno stanje u kojem se nalaze, i tako kao urbani „šamani“ kanališu energije, proto-sećanja, kolektivno nesvesno, duhove vremena kroz svoje telo i plešu sa njima. Umetnik različitim tehnikama meditaicije i pokreta ulazi u „među stanje“, istražuje svoju podsvest, ali i dublje izvan granica grleći druge dimenzije, i tako pušta svoje telo da igra prirodno, u srži kako je stvoreno, kako smo rođeni.

Nekada je groteskno, jezivo, zastrašujuće, skandalozno, monstruozno, nekada pak potpuno mirno i neutralno, nekada nosi specialni osećaj, nešto što se ne možemo ni zamisliti kako se oseća. Butoh kanališe nešto što običnom svakodnevnom umu nije baš dostupno. Umetnik na početku mora da skine teret ega koji nosi da bi zakoračio u ove druge svetove, ali u isto vreme ispričao deo priče publici i prenese energiju u pravom svetlu, bez ulepšavanja i peglanja. Kažu da postoje dve vrste Butoha – onaj koji se dešava unutra, u samom izvođaču, i drugi spoljni vidljiv za publiku. Ovo je jedina umetnost, na svetu, koja svojim izvođenjem putuje između svetova. Butoh je istinsko iskustvo i za izvodjaća i za publiku, što daje novi oblik formi performansa, odnosno predstave.

performance "Shadow Collectors" by Nektan Art
Tako spoznaje novi vid estetike, prevazilazi ustaljena pravila i granice, govoreći da je sve lepo na svoj nečin. Umetnik pleše između svetova, dimenzija, transformiše sebe u drugo biće, govori skrivenim jezikom i traga za eliksirom večnosti.

Moje iskreno iskustvo kaže da dotaknut Butohom  sve ostalo izgleda površno, ograničeno, a zapravo svi mi težimo ka konačnoj slobodi. Butoh je iskustvo koje menja život iz korena i pruža potpuno oslobađanje. Samo hrabri su spremni da zakorače na ovo magučno putovanje!

Marco Nektan
nektan.art@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар